Reconversie of de kunst van duurzame projectontwikkeling

Verouderd vastgoed bewaren en omtoveren tot nieuwe appartementen of woningen kan mooie resultaten opleveren. Maar hoe pak je dat duurzaam en creatief aan? Welke uitdagingen brengt reconversie van bestaande gebouwen met zich mee voor projectontwikkelaars? 

Gebouwen krijgen een nieuw leven

Met de toegenomen aandacht voor duurzame projectontwikkeling is de laatste jaren ook de interesse in reconversie van gebouwen gegroeid. Waarom nieuwe open ruimte of groengebied aansnijden als je een verouderd, maar op zich waardevol gebouw op een goede locatie kan transformeren in eigentijdse woningen? “Het klinkt inderdaad logisch”, zegt Jan, CEO van Hoprom. “Reconversie is een vorm van recyclage, of misschien beter: van upcycling. Je start van een bestaande constructie en geeft die een nieuw leven, soms ook een nieuwe functie. Vooral in een stedelijke omgeving is het een aantrekkelijk idee om leegstaande kantoorgebouwen of voormalige pakhuizen aan te pakken en om te vormen tot woonprojecten. Het is duurzame vastgoedontwikkeling met een maatschappelijke meerwaarde. De vraag naar woningen blijft tenslotte groot.” 

Boeiende uitdaging voor projectontwikkelaars

Bij een nieuwbouwproject start je van nul. Je bouwt van de grond af en hebt meer vrijheid. Bij reconversie ligt dat anders. Jan: “In een reconversieproject moet je eerst kijken naar de staat van het gebouw, de mogelijke historische bodemverontreiniging, de architecturale waarde enzovoort. Zo moesten we voor Residentie Da Vinci in Gent aan de Coupure of Residentie Zilverlinde in Kortrijk rekening houden met het historisch kader. Van Residentie Berlage in de Van Bunnenlaan te Knokke-Heist en van Residentie Moore in de Lippenslaan waren dan weer de gevels beschermd en hebben we die gerestaureerd. Aan de kust ligt reconversie trouwens doorgaans moeilijker dan in het binnenland. Oude appartementsgebouwen uit de jaren 50 of 60 zijn daar vaak opgetrokken met beton waarvoor duinzand is gebruikt. De kans dat de kwaliteit van dat beton vandaag nog voldoet, is behoorlijk klein. Maar niks is onmogelijk. We werken voor onze reconversieprojecten met gespecialiseerde en ervaren aannemers. We gaan nu eenmaal voor hetzelfde hoge niveau als onze andere projecten. We zullen dus nooit toegevingen doen op het vlak van kwaliteit, veiligheid, comfort en energie-efficiëntie, hoe uitdagend het soms ook is om in een bestaande constructie nieuwe technieken te integreren.” 

De kers op de taart: on-top bouwen

Tot slot nog dit: reconversie leent zich soms ook tot ‘on-top bouwen’. “Dat betekent dat je aan een bestaand gebouw nieuwe bouwlagen toevoegt”, zegt Jan. “Het moet natuurlijk technisch haalbaar zijn én de moeite om de constructie die er al staat te bewaren, te renoveren en verder in de hoogte uit te breiden met nieuwbouwappartementen. Zo hebben we onlangs in Knokke-Heist naast het Casino vier verdiepingen op Residentie Louise gebouwd. De draagkracht van de constructie en de staat van het beton lieten dat perfect toe. Het resultaat ziet er prachtig uit: een verfijnde mix van oude en nieuwe kustarchitectuur. Bij on-top bouwen zetten we echt de kers op taart!”

Wilt u meer weten over de duurzame aanpak van Hoprom?

Bent u geïnteresseerd in één van onze projecten? Maak dan een afspraak. 

Wij helpen u graag persoonlijk verder. 

Maak een afspraak 

Lees onze recentste artikels